Home >> Artikelen >> Excursieverslag: "De kunst van het sorteren"

Artikelen

Over het herkennen van houtsortimenten in het bos

Excursieverslag: "De kunst van het sorteren"

Een Verslag van de Commissie natuurlijke verjonging door Nick Warmelink
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

Op vrijdag 25 november hebben wij genoten van een rondleiding door het bos in Rheden. Onder begeleiding van Jasper de Groot (Parenco Hout BV) hebben de aanwezigen verschillende houtsortimenten leren herkennen en inzicht gekregen in het vak van een houtinkoper.

Tijdens het verzamelen op de parkeerplaats zat de stemming er al snel in. Het was een frisse vrijdagmiddag, maar na een lange werkweek keek men er naar uit om bureau of schoolbank in te ruilen voor de buitenlucht. Oude bekenden werden begroet en nieuwe gezichten verwelkomt. Hoewel de organiserende commissie haar 'netwerkfunctie' zeer belangrijk acht, droeg de excursie van vandaag ook een specifiekere missie: het leren herkennen van houtsortimenten. Want wat valt er nu eigenlijk allemaal te halen uit al die jaren doordacht bosbeheer?

Gewapend met meetlinten, tabellen en de scherpe blik van Jasper trokken wij de Rhedense bossen in. Op de eerste stop kregen wij een korte introductie tot het gebied en het lopende contract. Hiernaast werden de verschillende typen sortimenten (paalhout, rondhout , OSB, MDF etc.) behandeld en werd de toepassing en marktwaarde van deze sortimenten toegelicht. Kort hierna betraden wij het gebied waar geoogst werd. Na het kort doorlopen van de wensen van de klant werden wij meteen op scherp gesteld. Een flinke stapel gezaagde stammen lag al klaar om opgehaald te worden, de vraag luidde: welke sortimenten zijn er hier geoogst? Aan de hand van 'klantenwenstabellen' die de harvestermachinist ook tot beschikking had heeft de groep deze klus geklaard.

Excursieleider Jasper de Groot
In de Rhedense bossen vertelde excursieleider Jasper de Groot (Parenco Hout BV) over houtsortimenten en over zijn vak als houtinkoper. (foto Bo Koning)

Toen was het tijd voor de echte vuurdoop. Met een krappe twee uur 'les' werd de kennis van de deelnemers op de proef gesteld. Op verzoek van Jasper had de harvester twee prachtige bomen voor ons neergelegd. Met wensentabel en meetlint in de hand heeft de groep deze bomen in verschillende sortimenten opgedeeld. Het resultaat kon de goedkeuring van Jasper dragen. Als kers op de taart, en als beloning voor deze prestatie, kwam tegen het einde van deze exercitie de harvester aanrijden. Na het bewonderen van deze imposante machine en een leerzaam gesprek met de machinist werd er afgerond. De gehele groep bleef echter nog gezellig even hangen voor een goed gesprek onder het genot van een warm drankje of een verkwikkend biertje.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.