Home >> Artikelen >> Lazer op met je laser

Artikelen

Lazer op met je laser

Een Column van Simon Klingen
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

Deze woordspeling kon ik niet laten lopen. In het Vakblad van januari jl. wordt enthousiast geschreven over het uitzetten van dunningspaden met lasertechnologie. Rechtlijniger kan natuurlijk niet. Typisch geval van: ‘De techniek is voorhanden, dan moeten we het ook maar gebruiken’. Ik zou zeggen, het gebruik van gereedschap moet voortkomen uit een vraag, niet uit het aanbod. Maar vooral: als we iets moeten vermijden, zijn het de rechte dunningspaden. Waarde beheerders, stop eens wat fantasie in de bosontsluiting! De schoonheid van het bos is 10 x belangrijker dan een mogelijk iets handiger werken bij de exploitatie. Sommige wandelaars zijn er dagelijks. Zij waarderen het bos als natuurgebied, niet als productieterrein.

Rondom dunningspaden speelt iets anders. Na een houtoogst is het plaatselijk een of twee jaar een rommelig gezicht, maar dat is uit te leggen, dat begrijpen mensen. Maar diepe inrijsporen zijn blijvende littekens. Bodemverdichting is niet alleen een ecologisch en bodemtechnisch probleem. Het is vooral esthetisch een kwalijk effect van de houtoogst.

De inzet van zware machines in het bos is gewoon geworden. Hoe begrijpelijk ook, de gevolgen zijn soms desastreus. Is er zicht op verbetering? Zeker, maar nog te weinig. Gebruik van lichtere machines, aangepaste banden en tracks om bodemdruk te beperken, incidenteel uitslepen met paarden, uit het bos lieren van het langhout. En vooral het stopzetten van het werk bij ongunstige weersomstandigheden

Als we het vak van bosbeheerder maatschappelijk begrepen en geaccepteerd willen krijgen is aanpassing hier een must. Zoek dáár een oplossing bij. Dat vraagt om iets anders dan rechtlijnig denken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.